در چند روز گذشته (آذرماه 98) قیمت گوجهفرنگیهای به شدت افزایش یافته است و با اعداد و ارقام عجیب و غریبی در بازار به فروش میرسد به طوری که بسیاری از خانوادهها عملا این میوه پرارزش و کاربردی را از سبد خریدشان حذف کردهاند. گوجهفرنگی علاوه بر استفادهها بسیاری که در صنایع تبدیلی و پخت و تهیه انواع غذاها و سالاد دارد به علت یک ویژگی خاص نیز مشهور است. رنگیزهای به نام لیکوپن!
لیکوپن یک ماده رنگی طبیعی گیاهان است که در سال 1910 برای نخستین بار شناسایی شد و عامل ایجاد رنگ قرمز در میوه های پاپایا، گریپ فروت صورتی، گواوای صورتی، هندوانه و … است. اما مهمترین منبع و مخزن آن گوجهفرنگی است. لیکوپن از خانواده رنگیزههای کاروتنوئید بوده ولی بر خلاف بقیه آنها به ویتامین A تبدیل نمیشود. به علاوه ثابت شده است یکی از قدرتمندترین آنتیاکسیدانهای طبیعی موجود در دنیا است و از سلولهای بدنتان در مقابل اثرات مخرب و سرطانزای رادیکالهای آزاد محافظت و با جلوگیری از اکسید شدن کلسترول روغنهای مصرفی، مانع گرفتگی عروق و بهبود وضعیت سلامت قلب میشود.
نکته مهم دیگری که ارزش لیکوپن را دوچندان میکند، مقاومت آن به حرارت است. به همین علت لیکوپن موجود در گوجهفرنگی در اثر پختوپز، تولید رب گوجه فرنگی یا سس از بین نمیرود و حتی به علت افزایش دما بهتر جذب بدن میشود. از سوی دیگر لیکوپن موجود در رژیم غذایی بیشتر در بافتهای غدهای مانند بیضه، پروستات، پستان، کبد و … ذخیره میشود و موجب پیشگیری از بسیاری از سرطانهای مربوط به این اندامها میگردد. از آنجاییکه تنها مردان دارای پروستات هستند گاها گوجهفرنگی را میوه مردان نیز نامیده میشود در حالی که مصرف آن برای هر دو جنس زن و مرد بسیار مفید و لازم است.
طبق آمار منتشر شده بیش از 85 درصد لیکوپن بدن افراد در قاره آمریکای شمالی از طریق مصرف گوجهفرنگی تامین میگردد. در هر 100 گرم گوجهفرنگی تازه حدود 5 تا 10 میلیگرم لیکوپن وجود دارد.