اگر این مطلب را میخوانید قطعاً از علاقهمندان به نگهداری گل و گیاه در منزل و یا باغدار هستید. بنابراین احتمال دارد اصطلاح پرالیناژ یا پرلیناژ به گوشتان خورده باشد. پرالیناژ کردن عملی است بهمنظور حفاظت، تقویت، ضدعفونی و تضمین پویایی ریشه نهالها و گیاهان تازه کاشته شده در مقابل تنشهای انتقال و عوامل مخرب موجود در خاک.
پرالیناژ کردن کار بسیار ساده ولی مؤثر است که بامطالعه این مطلب میتوانید بهراحتی آن را انجام دهید و اطمینان حاصل نمایید گیاهان و نهالهایتان بعد از کاشت رشد بهتری خواهند داشت و احتمال از بین رفتن گیاه به دلیل آلودگیهای محیطی مانند قارچ، بیماری، حشرات و … بسیار کمتر خواهد شد. در قدیم پرالیناژ تنها به پوششدار کردن ریشهها با پهن گاوی اطلاق میشد ولی امروزه در ترکیب با انواع سموم شیمیایی و ارگانیک اطلاق میشود.
فواید پرالیناژ
پرالیناژ چند فایده مهم دارد. بهطور فیزیکی از ریشهها حفاظت میکند. از خشک شدن احتمالی رطوبت ریشهها در حین کندن، انتقال و کاشت نهال پیشگیری مینماید. با ایجاد یک محیط رابط بین ریشه و خاک، سبب بهبود تبادل تبادلات آب و غذا بین خاک و ریشهها میشود. سبب حفظ و جذب رطوبت ریشههای جوان میگردد. با تحریک ریشهزایی سبب استقرار، بقا و پویایی نهال و گیاه تازه کاشته شده میشود.
ترکیب محلول پرالیناژ
عموماً این محلول ترکیبی از کود پوسیده الک شده دامی، ترکیبات قارچکش، حشرهکش، نماتدکش، باکتریکش، خاک رس و آب است. البته نیازی به استفاده از همه انواع سموم مختلف نیستید ولی بهتر است حتماً ترکیبات قارچکش در محلول به کار گرفته شود. برای یک نهالستان یا کاشت باغ، میتوانید در یک بشکه یا سطل بزرگ 80 تا 100 لیتر آب را به همراه 20 کیلوگرم کود گاوی کاملاً پوسیده الکشده، 10 کیلوگرم خاک رس نرم، دو لیتر قارچکش ارگانیک یا قارچکشهای شیمیایی سیستمیک بنومیل، مانکوزب، تیرام و … و در صورت صلاحدید حشرهکش، نماتدکش و باکتریکش بریزید.
سپس تمامی مخلوط فوق را چند دقیقه به هم بزنید تا محلولی چسبناک و بسیار غلیظ تولید شود. دقت داشته باشید در حین این کار حتماً از ماسک و دستکش استفاده کنید. اگر در خانه و برای گیاهان آپارتمانی خود مایلید این کار را انجام دهید باید همین فرایند را طی کنید تنها در مقیاس بسیار کوچکتر!
شیوه انجام پرالیناژ
پیش از انجام پرالیناژ نهالها را در آب قرار دهید یا گیاه را آبیاری نمایید، چاله کاشت یا گلدان و خاک موردنیاز و محلول پرالیناژ را از پیش آماده نمایید که زمان در معرض هوا قرار گرفتن ریشهها به حداقل برسد.
بعد از بیرون کشیدن نهال یا گیاه، ریشههای نهال یا گیاه را بررسی کرده و قسمتهای زخمی، شکسته شده، مرده و بیمار را با استفاده از یک چاق یا قیچی تیز و ضدعفونی شده با الکل یا وایتکس و … حذف نمایید و تا حد امکان تمامی خاک اطراف ریشهها را بتکانید یا بشویید. این کار را باید سریع انجام دهید تا از خشک شدن ریشهها جلوگیری شود. درنهایت ریشه گیاه را به همراه قسمتی از طوقه یا ساقه نهال در محلول فروبرده و بچرخانید تا تمامی بخشهای ریشه به آن آغشته شود. لازم به ذکر است برای دریافت تاییدِ انجام پرالیناژ نهالها در نهالستانها، این کار باید زیر نظر اعضای کمیته فنی نهال یا کارشناس ناظر کلینیک گیاهپزشکی انجام شود.