ضرورت جهانی
در حال حاضر اندازه صنعت غذا و کشاورزی جهان حدود هشت هزار میلیارد دلار آمریکا تخمین زده میشود. طبق گزارش سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) نیاز مردم جهان به مواد غذایی تا سال 2050 میلادی به دو برابر افزایش مییابد. برای پاسخگویی به این سطح از تقاضا لازم است سالانه مبلغی بهاندازهی 267 میلیارد دلار آمریکا در کشاورزی جهان سرمایهگذاری جدید صورت پذیرد؛ اگرچه اکنون فاصلهی زیادی تا این هدف وجود دارد.
تقاضای دائمی
از طرف دیگر و از منظر علم اقتصاد، تقاضا برای محصولات کشاورزی به لحاظ قیمتی کششپذیر نیست. به این معنی که افزایش قیمت در تقاضا تأثیر چندانی ندارد. به همین دلیل است که تقریباًهمهی دولتها با در نظر گرفتن یارانههای کلان، سعی میکنند امنیت غذایی شهروندانشان را تأمین نمایند و نیز در تولید محصولات کشاورزی که در آن مزیت دارند، دست بالا را پیدا کنند.
گردش سریع
مسئلهی دیگر در مورد اقتصاد محصولات کشاورزی چیزی است که در فرهنگ مدیریت به تند مصرف بودن یا گردش بالا معروف است. مثلاً مصرف سبزیها و میوههای تازه، لبنیات و نان، روزانه است. گردش سریع موجودی کالا در بازار این محصولات یک معنای روشن دارد و آن سودمند بودن تجارت در این بازار است.
اثرات اجتماعی
سرمایهگذاری در کشاورزی پایدار به صورت هدفمند و مسئولانه ضمن حفظ مشاغل روستاییان به ثبات و دوام جوامع محلی میانجامد و از سیل مهاجرت بهسوی شهرها جلوگیری میکند. همچنین توسعهی کشاورزی پایدار ضمن تضمین بقای اقتصادی جوامع روستایی به حفظ محیطزیست و دوام خردهفرهنگها و توانمندسازی اقشار فرودست و محروم منجر میگردد که درنهایت، خود عامل توسعهی پایدار اجتماعی و اقتصادی خواهد بود.
مواردی که در بالا بیان شد در مورد اقتصاد کشاورزی بهصورت عام و سرمایهگذاری در زنجیره ارزش مربوط به غذا و کشاورزی در همه نقاط جهان صدق میکند. در کنار این موارد، میتوان به مزیتهای خاص تولید و تجارت محصولات کشاورزی در کشور عزیزمان ایران و درنتیجه توجیهپذیری سرمایهگذاری در این بخش پرداخت که در نوشتههای آینده به آن اشاره خواهیم نمود.
زیبا