به نظر می رسد فلفل قرمز خشک دومین ادویه وارداتی به کشور ما باشد. از آنجا که منطقه داورزن در استان خراسان قطب تولید فلفل است، سرمایه گذاری بر روی شیوه های مدرن فراوری و تولید می تواند بخشی از نیاز داخل را در حد استاندارد های جهانی مرتفع نموده و نیز در آینده توان صادرات به کشورهای مختلف را هم فراهم کند. هم چنین باعث جلوگیری از نیاز به مخلوط کردن در این ادویه می شود.
قنات هایی که هنوز زنده اند
شهر سبزوار دارای قنات هایی است که اگر چه هنوز زنده اند منتها در خطر هستند. کشاورزانی که بر نگهداری از این قناتها اصرار دارند و در حفظ و نگهداری آنها می کوشند، کشاورزان مسئولیت پذیرند. آقای دکتر چشمی بر حفظ و احیای قنات های منطقه مزینان تمرکز دارند.
درباره ی کشاورز
آقای دکتر چشمی دارای مدرک دکتری در رشته کشاورزی و از سال 1395 مشغول به فعالیت در زمینه تولید محصول فلفل قرمز بوده اند. مزرعه ایشان در منطقه مزینان شهرستان سبزوار واقع شده است. آقای دکتر چشمی علاوه بر تولید فلفل قرمز به فراوری آن هم اقدام کرده اند. مهم ترین محصولات تولیدی ایشان عبارت از فلفل قرمز خشک، پوره و ترشی است. هم چنین در تولید محصول از سموم استفاده نمی شود.
مشخصات مزرعه آقای دکتر چشمی
مساحت مزرعه شخص آقای دکتر چشمی حدود 5 هکتار و میزان برداشت محصول تازه تا حداکثر 30 تن در هکتار است که از هر هکتار، حداکثر 5 تن فلفل خشک ادویه ای حاصل می شود. به دلیل اینکه بار میکروبی خشک کردن فلفل به روش سنتی و در فضای باز 16 برابر استاندارد جهانی است استفاده از خشک کنهای صنعتی به دلیل بهداشتی بودن از اهمیت بسیاری برخوردار است.
درباره ی محصول
فلفل قرمز تند که به صورت سالم خشک شده، اصلی ترین محصول مزرعه دکتر چشمی است.
کشاورزی “مشارکتی“ چیست؟
کشاورزی مشارکتی یک راهکار اجتماعی-اقتصادی برای حمایت از کشاورزان مسئولیت پذیر است. باغ بازار بهعنوان مبدع کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازارهای مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت مردم با کشاورزان و باغ داران طراحی کرده است.
باغ بازار “مشارکتی“ چگونه به کشاورزی مسئولانه کمک میکند؟
هدف از برگزاری باغ بازارها، حمایت همزمان از مصرفکنندهها و کشاورزان مسئولیتپذیر ایرانی است. در بسیاری موارد، باغ داران و کشاورزان برای اینکه بتوانند محصول باکیفیتی را به شکل مناسبی به دست مصرف کنندگان داخلی یا خارجی برسانند باید بتوانند در هنگام کاشت، داشت، برداشت یا پس از برداشت محصول، اقداماتی را انجام دهند.
مثلاً از مشاورهی متخصصان برای مبارزه زیستی با آفات و یا روشهای ترکیبی کمخطرتر استفاده کنند تا مجبور نباشند از سموم شیمیایی خطرناک استفاده نمایند یا جعبه و لوازم بستهبندی تهیه کنند و محصولاتشان را به شکل مناسبی سورت و بستهبندی نمایند یا محصولشان را فرآوری کرده و یا حتی برایش اقدام به بازاریابی نمایند. اما تمام این کارها ممکن است نیازمند منابعی باشد که تأمینش مخصوصاً در روزهای منتهی به آغاز فصل برداشت برای کشاورزان ممکن نیست. به خاطر همین، اغلب، کشاورزها و باغ دارها مجبورند محصول را بهصورت فله یا عمده و با کمترین ملاحظات مربوط بهسلامتی یا بهرهوری در طول دوره ی کاشت و داشت، بفروشند یا در مورد کیفیت سهل انگاری نمایند و یا قراردادهای غیر منصفانه را قبول کنند.
از همین رو علاقهمندان میتوانند از طریق باغ بازار به عنوان سامانه ی کشاورزی مشارکتی، در باغ بازارهای مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیینشده، بخشی از محصول کشاورزان را باهدف مشارکت، پیشخرید نمایند. محصول پیشخرید شده توسط مشارکتکنندگان، بهصورت پیشفرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت (یا زیان) نهایی حاصلشده در چارچوب شرایط و مقررات باغ بازار و قرارداد منعقد شده میان باغ بازار و کشاورز، بین کشاورز، مشارکتکننده و باغ بازار تقسیم میگردد.
باغ بازار مشارکتی فلفل قرمز خشک دکتر چشمی
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار روزهای سه شنبه 14 و چهارشنبه 15 دی ماه 1400 است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت، دوشنبه 16 اسفند ماه 1400 است.
حداقل میزان مشارکت در این باغ بازار برای هر فرد مشارکت کننده برابر 20 کیلوگرم است.
این باغ بازار با همکاری آقای دکتر چشمی و جمعی از کشاورزان منطقه سبزوار برگزار می گردد.
خلق ارزش در این باغ بازار از طریق مشارکت در تولید مسئولانه شامل پس از برداشت و تجاری سازی مسئولانه صورت می گیرد.