به گفته ی مقامات رسمی، منطقه جنوب کرمان، رتبه نخست تولید محصول خرما و رتبه دوم از نظر سطح زیر کشت انواع نخیلات در کشور را داراست. عمده ترین ارقام خرما در جنوب کرمان عبارت از مضافتی، کلوته و مرداسنگ است.
سطح زیر کشت خرمای کلوته در جنوب استان کرمان، حدود ۱۰ هزار هکتار و پیش بینی برداشت خرمای کلوته حدود ۶۶ هزار تن در سال است.
عمده ترین مناطق کاشت خرما کلوته که در ضمن مرغوبترین نوع محصول را نیز به دست می دهند شهرستان های جیرفت وعنبرآباد است.
تولید محصول خرما کلوته تقریبا منحصر به مناطق جیرفت و عنبرآباد (جنوب جیرفت) است. خرما کلوته تولید این مناطق بسیار مرغوب بوده و تمام ویژگی های یک خرما صادراتی را داراست. با این حال، خرما کلوته مناطق مختلف جیرفت و عنبرآباد به لحاظ کیفیت و قیت با هم تفاوتهایی دارد. انتخاب محصول خرما کلوته جیرفت، مانند اغلب محصولاتی که برای باغ بازار ها انتخاب می شوند، باعث توسعه نام و نشان آن محصول و نیز توسعه ی تجاری سازی مسئولانه برای آن محصول خواهد بود. این دو اتفاق مخصوصا برای تجارت خارجی و جایگاه یابی محصولات ایرانی در بازار های بین المللی اهمیت دارد.
خرما کلوته جیرفت به لحاظ ظاهری بسیار شبیه خرما مضافتی بوده و از خرماهای میان رس به حساب می آید. مصرف آن بخاطر طبع گرم، سالم بودن فرایند تولید و معطر بودن، بسیار توصیه می شود
چرا خرما کلوته سبدی؟
در عرف بازار کشاورزی منطقه، معمولا باغداران خرما را در فصل برداشت به صورت سبدی و فله به سردخانه ها می سپارند تا در طول سال بنا به درخواست مشتری بتوانند آن را عرضه کنند. مسلم است که ارزش افزوده نهایی محصول به فرایندهایی که تا رسیدن به دست مشتری نهایی بر روی آن انجام می گیرد بستگی دارد. مثلا سورت کردن، شستشو، واکس زدن، بسته بندی متناسب با بازار هدف و غیره. منتها چون باغ داران و کشاورزان معمولا منابع مالی کافی برای انجام این فعالیت ها را ندارند، ناچار می شوند محصول را به صورت فله عرضه کنند. بنا بر این مشارکت با باغداران در بسته بندی و تجاری سازی خرما که به صورت فله در سردخانه موجود است علاوه بر سود آوری مادی، تاثیر قابل توجهی در افزایش بهره وری بخش کشاورزی مناطق نیز دارد.
کشاورزی “مشارکتی“ چیست؟
کشاورزی مشارکتی به زبان ساده عبارت است از مشارکت افرادی که کشاورز نیستند با افرادی که حرفه شان کشاورزی است در سود و زیان. این مشارکت در کاشت، داشت، برداشت و تجاری سازی محصولات کشاورزی اتفاق می افتد. باغ بازار به عنوان مبدع سامانه کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازار های مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت افراد با کشاورزان و باغداران ایرانی طراحی و پیاده سازی نموده است.
بنابر این علاقهمندان میتوانند در باغ بازارهای مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیینشده، بخشی از محصول کشاورزان را باهدف مشارکت، پیشخرید نمایند. محصول پیشخرید شده توسط مشارکتکنندگان، بهصورت پیشفرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت (زیان) نهایی حاصلشده در چارچوب شرایط و مقررات باغ بازار بین کشاورز، مشارکتکننده و باغ بازار تقسیم میگردد.
باغ بازار مشارکتی خرما کلوته سبدی جیرفت
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار از روز دوشنبه 5 دی ماه 1401 تا چهارشنبه 7 دی ماه 1401 و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت سه شنبه 23 اسفند ماه 1401 است.
حداقل میزان مشارکت در این باغ بازار 35 کیلوگرم است.
خلق ارزش در این باغ بازار از طریق ضد عفونی، سورتینگ، بسته بندی سفارشی و فروش است.
این باغ بازار با همکاری آقای میثاق صالحی و جمعی از باغ داران جیرفت برگزار می گردد.