پسته رفسنجان
پسته، از هفت سین نیست ولی پای ثابت نوروز ایرانیان است. بسیاری از غیر ایرانیان نیز ایران را با شعر، پسته، خاویار و فرش می شناسند. و از این میان دانسته یا نادانسته، آنچه را پسته می خوانند، همان پسته ی رفسنجان است. در واقع دو واژه ی پسته و رفسنجان در ذهن مردم ایران و جهان از هم غیر قابل تفکیک اند و این بی دلیل نیست.
رفسنجان بزرگترین تولید کننده ی پسته ی جهان است که در عین حال طعم منحصر به فرد پسته را به مردم دنیا معرفی کرده است. شهرهای دیگر هم پسته دارند، هم در ایران و هم غیر ایران. اما پسته ی رفسنجان با همه شان تفاوت دارد. حرفه ای ها، طعم و تردی خاص پسته ی رفسنجان را تشخیص می دهند. تجربه ای لذت بخش که مشابهی ندارد.
کشکوییه کجاست؟
کشکوییه که محلی ها آن را با نام بیاز هم می شناسند، شهر کوچکی است در شمال رفسنجان. آن طور که از بررسی نام ها و ادبیات محلی بر می آید، “کشکو” که واژه ای محلی است معنایی شبیه به “کوچولو” در زبان فارسی امروزی دارد. جمعیت کشکوییه حدودا 22 هزار نفر و شغل بیشتر اهالی در ارتباط با پسته است.
پسته از کجا آمده است؟
پسته، واژه ای پارسی است که با تغییراتی مختصر وارد زبان های اروپایی شده است. برخی بررسی های انجام شده، نشان می دهند که خواستگاه اصلی پسته در ایران بوده و از ایران به سایر نقاط از جمله سواحل مدیترانه رفته است. پسته در دسته خشکبار قرار دارد و یکی از عناصر اصلی آجیل ایرانی است که معمولا به دو شکل خام و شور مصرف می شود. بهترین روش نگه داری از پسته و به طور کلی مغرها، نگهداری در فریزر است، چرا که خطر رشد قارچ آفلاتوکسین که سرطان زا می باشد، تنها به این شیوه از بین می رود. هر چند در ایران تا حدود 90 گونه پسته شناسایی شده است، اما به طور عمومی 4 نوع احمدآقایی، کله قوچی، اکبری و فندقی، متداول تر و شناخته شده تر هستند. امروزه پسته در بسیاری از شهرستان های ایران از جمله، سیرجان، کاشان، انار، دامغان، شهرباباک، زرند و ساوه، کشت می شود، اما عمده ترین تولید کننده آن شهرستان رفسنجان در استان کرمان می باشد.
ارزش غذایی و خواص پسته
این ماده غذایی با ارزش انرژی قابل توجهی دارد، به طوری که در هر 100 گرم آن، حدود 560 کیلوکالری انرژی نهفته است. عمده ترین عناصر غذایی موجود در آن عبارتند از نشاسته، انواع چربی ها، پروتئین، پتاسیم، فسفر، کلسیم، آهن و ویتامین های A، E، B3 و B1. پسته به دلیل داشتن مس، منیزیم و انواع ویتامین B در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است و با دارا بودن مقادیر زیادی ویتامین E، نقش مهمی در محافظت از پوست در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید دارد. پسته همچنین می تواند به ساخته شدن مناسب گلبول های قرمز خون کمک نماید و به دلیل وجود فیبر در ترکیبات خود، بر بهبود هضم غذا و کاهش میزان کلسترول و قند خون، تاثیر مثبتی دارد. علاوه بر خاصیت های تغذیه ای پسته، خواص متعدد دارویی برای آن ذکر شده است. از جمله اینکه می تواند در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، تقویت کارکرد معده، بهبود سرفه و تقویت نیروی مغز و ذهن، موثر باشد. همچنین پوست سبز، پوست سفید، برگ و روغن پسته دارای کاربردهای درمانی هستند. برای مثال دم کرده پوست سبز پسته در رفع سکسکه و بوی بد یا زخم های دهان، جوشانده پوست سفید و برگ درخت پسته، در درمان بواسیر، و روغن پسته به عنوان یک مرطوب کننده در بهبود چین و چروک پوست، می توانند مفید و موثر باشند.
عوارض مصرف پسته
با وجود تمام فواید مطرح شده، زیاده روی در مصرف پسته، خالی از ضرر نیست و می تواند منجر به ظهور دانه های قرمز رنگ و ایجاد کهیر در بدن شده و به دلیل پرکالری بودن، اضافه وزن و چاقی را به دنبال داشته باشد. علاوه بر این، تمایل بیشتر به خوردن پسته طعم دار و شور، می تواند عوارض ناشی از مصرف سدیم، از جمله فشار خون بالا را به دنبال داشته باشد. همچنین مصرف پسته برای افراد مبتلا به نقرس، دیابت و نارسایی کبد، مناسب نیست.
مشخصات باغ
باغ آقای رسول عباس زاده به مساحت حدود یک هکتار شامل 1200 اصله درخت پسته در روستای محمد آباد سفلی در منطقه ی کشکوییه رفسنجان واقع شده است. باغ به صورت غرق آبی آبیاری می شود و آب آن از موتور چاه سفلی تامین می گردد.
آقای عباس زاده در سال های پر محصول، بیش از 3 تن پسته از انواع اکبری و احمد آقایی برداشت می کنند.
چرا آقای عباس زاده یک باغدار مسئولیت پذیر است؟
به دلیل موقعیت مکانی این باغ و زمین حاصلخیز و استفاده از کودهای حیوانی و استفاده ی حساب شده از سموم شیمیایی و رعایت دوره ی احتیاط سموم و رعایت اصول بهداشتی در جمع آوری و خشک کردن و نگهداری، آقای عباس زاده به عنوان یک کشاورز مسئولیت پذیر شناخته می شوند.
جایگاه ایران در بازار پسته ی جهان
طبق آخرین آمارهای تایید شده جهانی، ایران و ایالات متحده آمریکا، همچنان در صدر تولید کنندگان جهان قرار دارند و ترکیه و سوریه در رده های بعدی قرار دارند، اما در زمینه صادرات، ایران همچنان رتبه نخست خود را حفظ کرده است.
باغ بازار نوروزی پسته ی رفسنجان
این باغ بازار از سه شنبه 29 بهمن 98 تا چهارشنبه 7 اسفند 98 به صورت آنلاین و به منظور تامین پسته ی نوروز اعضاء و همراهان محترم باغ بازار و نیز حمایت از باغ دار مسئولیت پذیر رفسنجانی برگزار می گردد.
در این باغ بازار پسته اکبری اونس 22-20 و پسته احمد آقایی اونس 26-24 به صورت خام عرضه می گردد.
ثبت سفارشات به صورت آنلاین و تلفنی امکان پذیر است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تحویل سفارشات از روز های شنبه 10 تا یکشنبه 11 اسفند ماه در تهران و شهرستان ها انجام می شود.