زرآباد پایتخت موز ایرانی
منطقه زر آباد از توابع شهرستان کنارک در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع شده است و دارای باغ های وسیع موز ایرانی است. مساحت مجموع باغات موز منطقه زرآباد حدود 3500 هکتار است. در باغ های موز زرآباد، ارقام مختلف این میوه عمدتاً مشهور به لبنانی و پاکستانی کاشت می شود. رقم های مشهور به لبنانی، درشت تر و رقم معروف به پاکستانی از نظر اندازه کوچک است. کیفیت موز باغ آقای رامش به قول اهالی “تعارفی” و به قول تهرانی ها “مجلسی” است. همان که در بازار به لبنانی مشهور است اما در واقع ایرانی است. مقصد موز ایرانی زرآباد عمدتا تهران، اصفهان، مشهد و کرمان است.
آشنایی با آقای عبدالملک رامش
آقای رامش از باغ داران خوشنام منطقه است. همراهان باغ بازار از سال گذشته ایشان را می شناسند. آشنایی باغ بازار با آقای رامش با راهنمایی و کمک موثر جوان خوش نیت زرآبادی اقای عثمان طارق ممکن گردید.
مشخصات باغ آقای رامش
مساحت باغ آقای رامش حدود ۲ هکتار شامل ۱۷۰۰ اصله درخت است که با آب شیرین و بسیار با کیفیت چاه تامین می گردد. خودشان می گویند آب چاه دارای کیفیتی در حد آب معدنی است. درخت موز ایرانی به آب زیادی احتیاج دارد. در باغ آقای رامش از کودهای دامی استفاده می شود و از سموم شیمیایی استفاده نمی شود. استفاده از کوهای شیمیایی طبق گفته ی باغ دار محترم فقط یک مرحله و ۶ ماه قبل از زمان برداشت محصول است. ایجاد و مراقبت از باغ موز قدری دشوار و پر زحمت است. مثلا باید همیشه برگ های بزرگ را از سطح باغ جمع آوری کرد. تکثیر موز از طریق پاجوش است و یکسال تا زمان گل دهی زمان می برد و تا زمان تبدیل شده به میوه، ۳ ماه دیگر هم زمان می برد. پس از یک سال و نیم که میوه را برداشت کردند، بوته ی پایه را می برند و پاجوش پای درخت را پرورش می دهند یا پاجوش تازه ای می کارند. باغ موز پیوسته در حال نو شدن است.
کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت موز به عنوان یک صنعت
موزها را همیشه به صورت سبز از درخت می چینند و موز ها همیشه جدا از درخت می رسند. زیرا اگر روی درخت برسند، شکل ظاهری شان بازار پسند نخواهد بود و از قسمت دم از شاخه جدا می شوند. بنابر این چگونگی رساندن موزها در سلامتی و طعم محصول نهایی خیلی مهم است. افرادی به صورت صنعتی و تخصصی موزها را می رسانند به این صورت که دمای محیط را در حد مشخصی نگه می دارند و گازهای شیمیایی خاصی برای رسیدن موز متصاعد می کنند (گاز اتیلن) که بشود حدود ۷ تا ۱۰ روز در محیط و بیش از آن در سردخانه ان را نگهداری کرد بدون این که شکل ظاهری اش تغییر کند. اگر این دستگاه در دسترس نباشد دلال ها برای رسیدن موزها از سنگ کاربیت استفاده می کنند به این شکل که در لابلای موزها قرار می دهند. این روش باعث از دست رفتن طعم موز می شود.
شرکتهای معروف جهانی که تجارت موز را در دست دارند در چیدن، رساندن، حمل و بسته بندی، دقت می کنند و آن را طبق اصول خاصی انجام می دهند تا موز ظاهر بازار پسندی داشته باشد. در واقع موز ایرانی علی رغم این که از نظر باقیمانده سموم و مود شیمیایی سالم تر و حتی خوش مزه تر از رقبای خارجی اش است، به دلیل عدم رعایت نکات لازم در هنگام برداشت، عمل آوری و بسته بندی، ارزش واقعی خود را در بازار به دست نمی آورد.
روش خانگی رساندن موز
روش خانگی رساندن موزها این است که با گذاشتن قطعه های سیب درختی در لابلای موزها با گذشت ۲۴ تا ۷۲ ساعت موزها را به اصطلاح می رسانند. در این حالت شکل ظاهری موزها شاید چندان پر زرق و برق و فریبنده نباشد اما طعم واقعی موز حفظ می گردد و برای سلامتی هم هیچ ضرری ندارد چون به صورت طبیعی رسیده است.
در زمان برداشت، خوشه ها را با داس یا یک نخ پلاستیکی محکم از ساقه جدا می کنند و در یک حوضچه آب زلال شستشو می دهند که تا هم تمیز شود و هم برای فرایند رساندن آماده شود.
باغ بازار مشارکتی موز ایرانی
به منظور تامین هزینه های رساندن، برداشت و بسته بندی و حمل و بازاریابی و فروش محصولات باغ آقای رامش، در چارچوب الگوی کشاورزی مشارکتی، حدود 12 تن از محصول باغ ایشان به صورت باغ بازار مشارکتی به فروش می رسد.
زمان بندی باغ بازار مشارکتی مجموعا به مدت 13 روز شامل 6 روز برداشت و حمل تا سردخانه، 3 روز رساندن، 4 روز فروش و تحویل خواهد بود.
مهلت ثبت مشارکت در باغ بازار از شنبه 24 خرداد 1399 تا دوشنبه 26 خرداد 1399 خواهد بود.
زمان پایان این باغ بازار چهارشنبه 4 تیر 1399 خواهد بود.
بسته بندی موزها در کارتن های 14 کیلویی و حداقل میزان مشارکت 4 کارتن معادل 56 کیلوگرم (1 واحد) است. میزان کل موجودی 216 واحد و قیمت هر کیلوگرم ، 12500 تومان است.