به گفته مسئولان استانی، 1100 هکتار باغ انبه بارور در جنوب استان سیستان و بلوچستان وجود دارد که از این میزان باغ حدود 14 هزار تن محصول برداشت و روانه بازار می شود. متاسفانه عمده ی این محصول به صورت سبز یا نیم رس برداشت شده و عمدتا صرف تولید ترشی یا سایر فراورده ها می گردد.
شهرستان های سرباز، نیک شهر، قصر قند و چابهار، دارای بیشترین سطح زیر کشت باغ های انبه استان هستند.
“تجاری سازی” مهم ترین چالش انبه استان
باغ داری انبه نیز در نهایت یک فعالیت اقتصادی است و باید برای باغ داران و سایر شاغلین آن توجیه پذیر باشد. در حال حاضر و باتوجه به رقبای منطقه ای مانند پاکستان و هند، شاید بتوان گفت تجاری سازی مسئولانه، به طرزی که تولیید کننده ایرانی دست کم بتواند از بازار مصرف بزرگ کشور بهرمند گردد، مهمترین چالش باغ داران انبه است.
کشاورزی “مشارکتی“ چیست؟
کشاورزی مشارکتی به زبان ساده عبارت است از مشارکت افرادی که کشاورز نیستند با افرادی که حرفه شان کشاورزی است در سود و زیان. این مشارکت در کاشت، داشت، برداشت و تجاری سازی محصولات کشاورزی اتفاق می افتد. باغ بازار به عنوان مبدع سامانه کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازار های مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت افراد با کشاورزان و باغداران ایرانی طراحی و پیاده سازی نموده است.
بنابر این علاقهمندان میتوانند در باغ بازارهای مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیینشده، بخشی از محصول کشاورزان را باهدف مشارکت، پیشخرید نمایند. محصول پیشخرید شده توسط مشارکتکنندگان، بهصورت پیشفرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت (زیان) نهایی حاصلشده در چارچوب شرایط و مقررات باغ بازار بین کشاورز، مشارکتکننده و باغ بازار تقسیم میگردد.
باغ بازار مشارکتی انبه سیستان و بلوچستان
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار از روز سه شنبه 3 خرداد ماه 1401 تا پنجشنبه 5 خردادماه 1401 است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت سه شنبه 18 مرداد ماه 1401 است.
حداقل میزان مشارکت در این باغ بازار40 کیلوگرم است.
این باغ بازار روی 20 هکتار باغ از باغ های انبه منطقه عورکی و پیشین برنامه ریزی شده است.
خلق ارزش در این باغ بازار از طریق برداشت، سورتینگ، بازاریابی و فروش است.
این باغ بازار با همکاری جمعی از باغ داران جنوب استان سیستان و بلوچستان برگزار می گردد.