نورآباد از توابع شهرستان ممسنی واقع در شمال غربی استان فارس است. میزان تولید برنج در نورآباد، حدود 40 هزار تن در سال تخمین زده شده است. عمده ارقام برنج کاشته شده در این منطقه عبارتند از ارقام پرمحصول مانند فجر و شمیم، رقم گوهر و برنج چمپا. از مجموع برنج تولیدی کشور، 32 درصد مربوط به استان مازندران، ۲۶ درصد گیلان، ۱۸ درصد خوزستان، ۱۵ درصد گلستان و ۸ درصد مربوط به سایر استانهای کشور است.
اقتصاد برنج
سالانه بیش از 510 میلیون تن برنج سفید در جهان برداشت می شود که 90 درصد آن در آسیا تولید و مصرف شده و تنها 8 درصد وارد چرخه تجارت جهانی می شود. (منبع: ایرنا)
برنج گرچه زحمت فراوانی در کاشت، داشت و برداشت دارد، اما کشاورزان بخاطر قیمت مناسب و نیز امکان نگهداری طولانی مدت، به کاشت آن علاقه بیشتری دارند. قیمت برنج در کشور ما طی سال گذشته افزایش قابل توجهی یافته است.
اندازه بازار جهانی برنج در سال 1401 خورشیدی حدود 290 میلیارد دلار آمریکا معادل 8700 هزار میلیارد تومان، تخمین زده شده است.
برنجکاری و کم آبی در استان فارس
به خاطر خشکسالی و کمبود بارندگی، کشت برنج با آب چاه، از طرف دستگاه های متولی با محدودیت هایی همراه شده است. از طرفی ارائه ی کشت های جایگزین و نیز معرفی ارقام پرمحصول و بومی در مناطق مجاز، از روش های سازگاری با خشکسالی در مناطق برنجکاری عنوان شده است.
درباره برنج شمیم
رقم شمیم شبیه به رقم فجر است با این تفاوت که نسبت به فجر، خوش پخت تر و خوش عطر تر است و در نتیجه در بین مشتریانی که طعم و پخت برنج برایشان اهمیت بیشتری دارد، پر طرفدار تر است. عملکرد برنج شمیم در منطقه نور آباد، حدود 4 تا 5تن برنج سفید در هکتار برآورد می شود.
کشاورزی “مشارکتی“ چیست؟
کشاورزی مشارکتی به زبان ساده عبارت است از مشارکت افرادی که کشاورز نیستند با افرادی که حرفه شان کشاورزی است در سود و زیان. این مشارکت در کاشت، داشت، برداشت و تجاری سازی محصولات کشاورزی اتفاق می افتد. باغ بازار به عنوان مبدع سامانه کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازار های مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت افراد با کشاورزان و باغداران ایرانی طراحی و پیاده سازی نموده است.
بنابر این علاقهمندان میتوانند در باغ بازارهای مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیینشده، بخشی از محصول کشاورزان را باهدف مشارکت، پیشخرید نمایند. محصول پیشخرید شده توسط مشارکتکنندگان، بهصورت پیشفرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت (زیان) نهایی حاصلشده در چارچوب شرایط و مقررات باغ بازار بین کشاورز، مشارکتکننده و باغ بازار تقسیم میگردد.
باغ بازار مشارکتی برنج شمیم نورآباد
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار از روز چهارشنبه 23 شهریور ماه 1401 تا پنج شنبه 24 شهریور ماه 1401 است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت، پنجشنبه 24 آذرماه 1401 است.
حداقل میزان مشارکت در این باغ بازار برای هر فرد مشارکت کننده برابر 20 کیلوگرم است.
این باغ بازار روی حدود 20 هکتار از مزارع برنج نورآباد برگزار می شود.
خلق ارزش در این باغ بازار از طریق مشارکت در برداشت، شالی کوبی، بسته بندی و فروش مسئولانه صورت می گیرد.