ایرانی ها شاید باغ شهر بم را بخاطر خانه باغ های قدیمی اش و دیوار های خشتی و باغ های خرمای منظم و مرتبش بشناسند. بم اما به واقع بیشتر از اینهاست.
بم یک هویت است. بیشتر از یک شهر است. بیشتر از یک جغرافیا است. بم یک تمدن است در جنوب شرقی سرزمین ایران. همین تمدن را با چند چیز می شناسند در ایران و در جهان. اولی اش خرما است. رطب مضافتی بم، شهرت جهانی اش را مدیون اقلیم مناسب، آب پاکیزه ی قنات ها، خاک حاصلخیز باغ ها و هوای پاک بم است. البته نظم و انضباط ذاتی مردم و باغ داران قدیمی و کنونی خطه ی بم هم در این حسن اشتهار بی تاثیر نیست. بمی ها استاد باغ داری اند. باغ های خرما و مزرعه های بم به قدری منظم و تمیز است که بیننده ناخود آگاه مجذوب این پاکیزگی می شود. آن ها مردمی شوخ طبع، با استعداد و اهل حساب و کتاب اند. مهمان نوازند و دوستان را گرامی می دارند. در میان مردم بم می توان چهره های سرشناسی در هنر، ادبیات، شعر و سیاست جستجو کرد.
ارگ بم که می گویند بزرگترین بنای خشتی جهان است و آن را با دیوار مشهور چین مقایسه می کنند، به واقع یادگار تاریخ اسرار آمیز و پر فراز و فرود شهری است که آمدن و رفتن های بسیاری را به خاطر می آورد.
بعد از خرما و ارگ، پرتقال و انار بم هم برای خودش اعتبار و شهرتی دارد. اگر چه جوانتر ها ممکن است با تعجب بپرسند: مگر بم انار هم دارد؟!
زلزله
بم اما در ذهن و قلب مردم ایران زمین بجز خرما، انار، پرتقال و ارگ با واقعه ای نیز گره خورده است. واقعه ای مصیبت بار که تمام ایرانیان را در اندوه و ماتم فرو برد. زلزله ی مهیب سال 1382 که در آن حدود 70 درصد جمعیت شهر بم جان باختند و خانه های بسیاری تخریب شد. بم ولی توانست از آن فاجعه جان به در برد و اگر چه مجروح و خاک آلود، ادامه ی حیات بدهد و امروز دوباره پاکیزه و درخشان بر جغرافیای ایران چون گوهری سبز باقی بماند.خرما مضافتی
خُرما یا رطب گیاهی تکلپهای و گرمسیری جزو تیره نخلها است که میوهاش خوراکی و دارای هستهای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشهای بزرگ از شاخه آویزان میگردد و برگهای آن بزرگ است. ارتفاع نخل به ۱۰ تا ۲۰ متر یا بیشتر میرسد.
گستردگی گونه خرما عمدتاً در نیمکره شمالی و در کشورهای ایران، پاکستان، عراق، عربستان و سایر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و همچنین بیشتر کشورهای شمال آفریقا و ایالات متحده آمریکا است و در نیمکره جنوبی نیز بهطور پراکنده دیده می شود.
رطب مرحله قبل از رسیدگی کامل خرماست که رطوبت بیشتر و قند کمتری نسبت به خرمای کاملاً رسیده دارد. خرمای مضافتی یکی از خوش طعم ترین و دلچسب ترین انواع خرمای جهان است و این خرما که بیشتر به صورت رطب مورد استفاده قرار می گیرد، گوشت کافی و مطلوب، رنگ مشکی جذاب و رطوبت نسبتا بالایی، بین 15% الی 35% بسته به زمان برداشت از درخت و محل کاشت، دارد.
از آفتهای مهم خرما میتوان به کرم میوهخوار خرما، سوسک کرگدنی خرما و زنجره خرما را نام برد.
مرغوب ترین و خوش طعم ترین نوع خرمای مضافتی در شهرستان بم واقع در جنوب شرقی ایران پرورش می یابد. سطح زیر کشت این خرما در شهرستان بم و حومه در حدود 28 هزار هکتار بوده و از این مقدار سالانه در حدود 120،000 تن برداشت می شود. مناطق دیگر کاشت این خرما در ایران، جیرفت و کهنوج در استان کرمان، و سراوان و ایران شهر در استان سیستان و بلوچستان است.
آقای رفیع بمبویانی جوانی فعال و با انگیزه در عرصه کشاورزی و تجارت خرمای بم هستند. ایشان به عنوان یک فرد خبره در تولید و تجارت خرمای بم، روابط خوبی را با باغداران و سایر فعالان زنجیره ارزش برقرار کرده و همواره تلاش کرده اند تا به بهترین شکل به مشتریان و همکاران خود متعهد باشند. آقای بمبویانی مهندس کامپیوتر شاخه ی نرم افزار هستند.
مساحت باغ های آقای بمبویانی در حدود 5 هکتار است که از آب قنات و موتور پمپ مشروب می گردد. باغ ها، دارای حدود 600 نفر نخل مضافتی است. آب باغ ها از قنات جهر شریک آباد تامین می گردد. موتور خانه ای که باغ های آقای بمبویانی از آن آب می گیرد، موتور پمپ شرکت اکتشافی آقای اکبر عظیمی است.
چرا آقای بمبویانی یک باغدار مسئولیت پذیر است؟
امروزه به خودی خود، ایجاد باغ، به ویژه باغ داری اقتصادی در کشور ما یک رویکرد مسئولانه است. کاشتن ارقام میوه های مناسب با اقلیم ایران و کارآفرینی بر محور آن محصول نیز رفتاری کاملا صحیح و مسئولانه است. علاوه بر این آقای بمبویانی با همکاری موثر با سایر باغداران و فعالان شبکه، سعی دارد تا بیشترین ارزش ممکن را برای تولید کنندگام و خریداران خرمای مضافتی بم ایجاد و حفظ نماید.
باغ بازار “مشارکتی“ چیست؟
کشاورزی مشارکتی یک راهکار اجتماعی-اقتصادی برای حمایت هم زمان از کشاورزان و مصرف کنندگان است. باغ بازار به عنوان مبدع کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازار های مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت مردم با کشاورزان و باغ داران طراحی کرده اند.
باغ بازار “مشارکتی“ چگونه به کشاورزان مسئولیت پذیر کمک می کند؟
هدف از برگزاری باغ بازار ها، حمایت هم زمان از مصرف کننده ها و کشاورزان مسئولیت پذیر ایرانی است. در بسیاری موارد، باغ داران و کشاورزان برای این که بتوانند محصول با کیفیتی را به شکل مناسبی به دست خانواده ها برسانند باید بتوانند در هنگام کاشت، داشت، برداشت یا پس از برداشت محصول، اقداماتی را انجام بدهند.
مثلا از مشاوره ی متخصصان برای مبارزه زیستی با آفات و یا روش های ترکیبی کم خطر تر استفاده کنند تا مجبور نباشند از سموم شیمیایی خطر ناک استفاده نمایند یا جعبه و لوازم بسته بندی تهیه کنند و محصولاتشان را به شکل مناسبی بسته بندی نمایند یا محصول شان را فرآوری کرده و یا حتی برایش اقدام به بازاریابی نمایند. اما تمام این کارها ممکن است نیازمند منابعی باشد که تامینش مخصوصا در روزهای منتهی به آغاز فصل برداشت برای کشاورزان ممکن نیست. بخاطر همین، اغلب، کشاورزها و باغ دارها مجبورند محصول را به صورت فله یا عمده و با کمترین ملاحظات مربوط به سلامتی یا بهره وری بفروشند.
از همین رو علاقمندان می توانند در باغ بازار های مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیین شده، بخشی از محصول کشاورزان را با هدف مشارکت، پیش خرید نمایند. محصول پیش خرید شده توسط مشارکت کنندگان، به صورت پیش فرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت نهایی حاصل شده بین باغ دار، مشارکت کننده و باغ بازار به نسبت مساوی تقسیم می گردد.
باغ بازار مشارکتی خرمای مضافتی بم
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار از امروز شنبه 15 شهریور ماه 1399 تا سه شنبه 18 شهریور ماه 1399 است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت 31 شهریور ماه 1399 است.
حداقل میزان مشارکت شامل 5 مادرکارتن 9 کیلوگرمی است. هر مادر کارتن در بر گیرنده ی 12 کارتن به وزن تقریبی هرکدام 800 گرم است.
حداکثر میزان محصول قابل مشارکت در این باغ بازار 45 تن است.
این باغ بازار با همکاری آقای بمبویانی و تعدادی از باغداران بمی برگزار می گردد.
نکته مهم: برای جلوگیری از مشکلات مربوط به بخش درگاه پرداخت در هنگام طی کردن فرایند ثبت مشارکت، ترجیحا از مرور گرهای غیر از کروم، مانند فایرفاکس استفاده نمایید.