خیار، یکی از پر مصرف ترین محصولات کشاورزی در ایران و جهان است. هم چنین، کشت آن در محیط کنترل شده ی گلخانه، آسان تر بوده و می توان محصولی به نسبت سالم تر و شکیل تر را نسبت به کشت در فضای آزاد به دست آورد. از این رو کشت خیار گلخانه ای به شرطی که گلخانه ها استاندارد بوده و بهره بردار دارای تجربه و دانش کافی باشد و از نهاده های استاندارد استفاده کند، توجیه پذیر است.
گلخانه، دوست اقتصاد
گلخانه ها بر خلاف کشت های زمینی، برای ایجاد و راه اندازی، به مقدار قابل توجهی سرمایه نیاز دارند. از طرفی بخاطر نیاز به رسیدگی مداوم، در تمام طول دوره، به میزان قابل توجهی نیروی کار نیازمندند. هم چنین، محصولات گلخانه ای، شکیل تر و مرتب تر بوده و برای بازار های صادراتی، گزینه های آسان تر و کم ریسک تری هستند. به تمام این دلایل، اقتصاد، امروز بیش از انواع دیگر روش های کشاورزی، به گلخانه ها ابراز علاقه و احترام نموده است.
درباره ی کشاورز
آقای ابوالفضل شهسواری، مهندس کشاورزی و فارغ التحصیل دانشگاه باهنر کرمان است. وی ضمن داشتن دانش نظری در کشاورزی و باغبانی، با اداره ی یک گلخانه در شهرک گلخانه ای ماهان کرمان، دانش خود را صرف تولید محصولات کشاورزی با کیفیت می نماید. بعلاوه به کشاورزان منطقه مشاوره می دهد و آنان را در تولید محصولات با کیفیت تر یاری می نماید.
مشخصات گلخانه ی ابوالفضل
مساحت مفید کل سالنهای گلخانه ی آقای شهسواری حدود 1000 متر مربع است که در 6 سالن استاندارد فراهم شده است. آب گلخانه از چاه تامین می شود. کیفیت آب و خاک و نیز اقلیم منطقه برای کشت محصولات کشاورزی و نیز گلخانه ای مناسب است.
وضعیت فعلی گلخانه
ابوالفضل از مدتی پیش اقدام به خزانه کاری نهال خیار نموده و نیز خاک و سیستم های آبیاری گلخانه را برای زمان کاشت فراهم نموده است. تمام سالن ها پلاستیک سالم داشته و همه چیز برای یک شروع عالی فراهم است.
وضعیت برنامه ریزی شده برای گلخانه ابوالفضل
گلخانه ابوالفضل در فصل کشت پیش رو، تحت کاشت مسئولانه خیار گلخانه ای قرار خواهد گرفت. انتظار می رود که تا پایان فصل برداشت، دست کم مقدار 20تن محصول خیار از این گلخانه برداشت گردد. تقویم کاشت، داشت و برداشت در گلخانه مهندس شهسواری از تیرماه تا اواخر مهرماه خواهد بود.
مجتمع گلخانه ای ماهان
مجتمع گلخانه ای ماهان در 15 کیلومتری شهر کرمان واقع شده است. تصویر فوق به صورت هوایی از این مجتمع گرفته شده است. نزدیکی به بازار مصرف شهر کرمان و آب و هوای مساعد منطقه ی ماهان، دو مزیت برای این مجتمع محسوب می شود.
کشاورزی “مشارکتی“ چیست؟
کشاورزی مشارکتی یک راهکار اجتماعی-اقتصادی برای حمایت از کشاورزان مسئولیت پذیر است. باغ بازار بهعنوان مبدع کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازارهای مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت مردم با کشاورزان و باغ داران طراحی کرده است.
باغ بازار “مشارکتی“ چگونه به کشاورزی مسئولانه کمک میکند؟
هدف از برگزاری باغ بازارها، حمایت همزمان از مصرفکنندهها و کشاورزان مسئولیتپذیر ایرانی است. در بسیاری موارد، باغ داران و کشاورزان برای اینکه بتوانند محصول باکیفیتی را به شکل مناسبی به دست مصرف کنندگان داخلی یا خارجی برسانند باید بتوانند در هنگام کاشت، داشت، برداشت یا پس از برداشت محصول، اقداماتی را انجام دهند.
مثلاً از مشاورهی متخصصان برای مبارزه زیستی با آفات و یا روشهای ترکیبی کمخطرتر استفاده کنند تا مجبور نباشند از سموم شیمیایی خطرناک استفاده نمایند یا جعبه و لوازم بستهبندی تهیه کنند و محصولاتشان را به شکل مناسبی سورت و بستهبندی نمایند یا محصولشان را فرآوری کرده و یا حتی برایش اقدام به بازاریابی نمایند. اما تمام این کارها ممکن است نیازمند منابعی باشد که تأمینش مخصوصاً در روزهای منتهی به آغاز فصل برداشت برای کشاورزان ممکن نیست. به خاطر همین، اغلب، کشاورزها و باغ دارها مجبورند محصول را بهصورت فله یا عمده و با کمترین ملاحظات مربوط بهسلامتی یا بهرهوری در طول دوره ی کاشت و داشت، بفروشند یا در مورد کیفیت سهل انگاری نمایند و یا قراردادهای غیر منصفانه را قبول کنند.
از همین رو علاقهمندان میتوانند از طریق باغ بازار به عنوان سامانه ی کشاورزی مشارکتی، در باغ بازارهای مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیینشده، بخشی از محصول کشاورزان را باهدف مشارکت، پیشخرید نمایند. محصول پیشخرید شده توسط مشارکتکنندگان، بهصورت پیشفرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت (یا زیان) نهایی حاصلشده در چارچوب شرایط و مقررات باغ بازار و قرارداد منعقد شده میان باغ بازار و کشاورز، بین کشاورز، مشارکتکننده و باغ بازار تقسیم میگردد.
باغ بازار مشارکتی خیار گلخانه ای ابوالفضل
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار از روز یکشنبه 6تیر ماه 1400 تا سه شنبه8 تیر ماه 1400 است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت، شنبه 8 آبان ماه 1400 است.
حداقل میزان مشارکت در این باغ بازار برای هر فرد مشارکت کننده برابر 140 کیلوگرم (تعداد ده کارتن) است.
سطح زیر کشت گلخانه ابوالفضل 1000 متر و پیش بینی برداشت محصول کل گلخانه به طور متوسط حدود20 تن خیار گلخانه ای خواهد بود.
خلق ارزش در این باغ بازار از طریق مشارکت در تولید مسئولانه شامل کاشت، داشت، برداشت، سورتینگ، بسته بندی، نگهداری و حمل و نقل استاندارد و تجاری سازی مسئولانه صورت می گیرد.
پیش بینی ارزش ایجاد شده برای مشارکت کنندگان در این باغ بازار، در دوره ی مشارکت، حدود1500 تا 2500 تومان برای هر کیلو خواهد بود.