بنا بر اظهار مقامات محلی سالانه حدود ۱۵۰ هزار تن موز از مجموع حدود ۴ هزار هکتار باغ های بارور موز در استان سیستان و بلوچستان برداشت می شود.
برداشت موز در استان سیستان و بلوچستان عمدتا در ماه های آبان، آذر، اسفند، فروردین و اردیبهشت انجام می شود.
پیش بینی می شود برداشت موز استان سیستان و بلوچستان در سال جاری بخاطر بیماری نماتد کمتر از سال های گذشته باشد.
مهمترین چالش های اقتصاد موز ایرانی
تجاری سازی موز ایرانی یکی از مهمترین نقاط ضعف صنعت موز در ایران است. به همین دلیل حدود نود درصد بازار موز کشور در اختیار محصولات وارداتی است که با دقت بیشتر و شیوه های مناسب تری برداشت، بسته بندی و حمل می شوند. موز میوه ی حساسی است و مثلا در اثر ضربه های کوچکی که در هنگام برداشت می خورد ممکن است ضایع و خراب شود. معمولا موز را به صورت سبز برداشت می کنند و در سالن های مخصوص، رنگ آوری می نمایند. سپس موزها بسته بندی و راهی بازار می شود.
برند سازی یکی دیگر از مشکلات مرتبط با تجاری سازی در صنعت موز ایرانی است.
تامین منابع آب شیرین پایدار، برای تداوم تولید مسئولانه محصولات کشاورزی و از جمله موز ایرانی یک ضرورت است.
کشاورزی مشارکتی چیست؟
کشاورزی مشارکتی به زبان ساده عبارت است از مشارکت افرادی که کشاورز نیستند با افرادی که حرفه شان کشاورزی است در سود و زیان. این مشارکت در کاشت، داشت، برداشت و تجاری سازی محصولات کشاورزی اتفاق می افتد. باغ بازار به عنوان مبدع سامانه کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازار های مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت افراد با کشاورزان و باغداران ایرانی طراحی و پیاده سازی نموده است.
بنابر این علاقهمندان میتوانند در باغ بازارهای مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیینشده، بخشی از محصول کشاورزان را باهدف مشارکت، پیشخرید نمایند. محصول پیشخرید شده توسط مشارکتکنندگان، بهصورت پیشفرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت (زیان) نهایی حاصلشده در چارچوب قوانین و مقررات باغ بازار بین کشاورز، مشارکتکننده و باغ بازار تقسیم میگردد.
باغ بازار مشارکتی موز سیستان بلوچستان
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار از روز سه شنبه 24 اسفند ماه 1400 تا جمعه 27 اسفند ماه 1400 است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت سه شنبه 27 اردی بهشت ماه 1401 است.
حداقل میزان مشارکت شامل 4 جعبه ی 14 کیلوگرمی برابر با 56 کیلوگرم است.
حداکثر میزان محصول قابل مشارکت در این باغ بازار مجموعا 224 تن است.
خلق ارزش در این باغ بازار از طریق مشارکت در برداشت، رنگ آوری، بسته بندی، بازار یابی و فروش است.
این باغ بازار با همکاری آقای حنیف هوت و جمعی از باغ داران موز منطقه زرآباد برگزار می گردد.