سالیانه بیش از 10 هزار تن محصول کنجد از حدود 8 هزار هکتار از مزارع کنجد جنوب استان کرمان به دست می آید.
دانه کنجد با داشتن حدود 55 تا 60 درصد روغن، در میان دانههای روغنی، بالاترین میزان روغن را دارد و میزان نیاز داخلی به دانه کنجد در اکثر سالها بیش از میزان تولید در کشور است که صنایع را مجبور به واردات این دانه میکند.
کنجد تولید شده در ایران نسبت به کنجدهای وارداتی سالم تر است و در صنایع گوناگونی مانند نانوایی، روغن کشی و حلوا ارده مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین کاه کنجد برای مصرف خوراک دام، با کیفیت و مطلوب است.
مهمترین چالش های زراعت کنجد در جنوب کرمان
کمبود منابع آبی، بزرگترین چالش زراعت محصول کنجد در سراسر ایران و نیز جنوب کرمان است. برخی از صنایع داخلی از دیرباز به محصول کنجد وابسته بوده اند که با کاهش تولید داخل، آن را از خارج کشور وارد می کنند. پس از این، خام فروشی در اثر نبود صنایع تبدیلی برای خشک کردن، تمیز کردن و بوجاری محصول و نیز نبودن صنایع روغن کشی در منطقه جنوب کرمان از عمده ترین مشکلات کشاورزان این بخش است.
درباره برگزار کنندگان
این باغ بازار با همکاری آقایان ابراهیم خدادادی و محمد اکبری و تعدادی از کشاورزان کنجد کار جنوب کرمان و در سطح حدود 180 هکتار از مزارع کنجد برگزار می گردد.
چرا کشاورزان برگزار کننده ی این باغ بازار، مسئولیت پذیر هستند؟
توجه به توصیه های کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی منطقه برای استفاده از ارقام سازگار با کم آبی و دارای بازده بالاتر، و نیز تولید محصول کنجد ایرانی به شکل غیر تراریخته، جنبه های بسیار مهم مسئولیت پذیری این کشاورزان هستند.
کشاورزی مشارکتی چیست؟
کشاورزی مشارکتی یک راهکار اجتماعی-اقتصادی برای حمایت هم زمان از کشاورزان و مصرف کنندگان است. باغ بازار به عنوان مبدع کشاورزی مشارکتی در ایران، باغ بازار های مشارکتی را برای حمایت از کشاورزی مسئولانه ایرانی و نیز امکان مشارکت مردم با کشاورزان و باغ داران طراحی کرده اند.
کشاورزی مشارکتی چگونه به کشاورزان مسئولیت پذیر کمک می کند؟
هدف از برگزاری باغ بازار ها، حمایت هم زمان از مصرف کننده ها و کشاورزان مسئولیت پذیر ایرانی است. در بسیاری موارد، باغ داران و کشاورزان برای این که بتوانند محصول با کیفیتی را به شکل مناسبی به دست خانواده ها برسانند باید بتوانند در هنگام کاشت، داشت، برداشت یا پس از برداشت محصول، اقداماتی را انجام بدهند.
مثلا از مشاوره ی متخصصان برای مبارزه زیستی با آفات و یا روش های ترکیبی کم خطر تر استفاده کنند تا مجبور نباشند از سموم شیمیایی خطر ناک استفاده نمایند یا جعبه و لوازم بسته بندی تهیه کنند و محصولاتشان را به شکل مناسبی بسته بندی نمایند یا محصول شان را فرآوری کرده و یا حتی برایش اقدام به بازاریابی نمایند. اما تمام این کارها ممکن است نیازمند منابعی باشد که تامینش مخصوصا در روزهای منتهی به آغاز فصل برداشت برای کشاورزان ممکن نیست. بخاطر همین، اغلب، کشاورزها و باغ دارها مجبورند محصول را به صورت فله یا عمده و با کمترین ملاحظات مربوط به سلامتی یا بهره وری بفروشند.
از همین رو علاقمندان می توانند در باغ بازار های مشارکتی شرکت کرده و در مهلت تعیین شده، بخشی از محصول کشاورزان را با هدف مشارکت، پیش خرید نمایند . محصول پیش خرید شده توسط مشارکت کنندگان، به صورت پیش فرض، توسط باغ بازار به فروش رسیده و منفعت (یا زیان) نهایی حاصل شده بین باغ دار، مشارکت کننده و باغ بازار به نسبت مساوی تسهیم می گردد.
باغ بازار مشارکتی کنجد جنوب کرمان
این باغ بازار با هدف همکاری با کشاورزان کنجد کار جنوب کرمان، در برداشت، فرآوری، بازاریابی و فروش محصول کنجد برگزار می گردد.
مهلت ثبت مشارکت در این باغ بازار از روز یکشنبه 30 آبان ماه 1400 تا سه شنبه 2 آذر ماه 1400 است و محدودیت جغرافیایی ندارد.
تاریخ پایان این مشارکت شنبه 2 بهمن ماه1400 است.
حداقل میزان مشارکت شامل 1 کیسه 40 کیلوگرمی است.
حداکثر میزان محصول قابل مشارکت در این باغ بازار مجموعا250 تن است.